Liesbeth Wytzes

Vrouwen stop met zeuren, geniet juist van het huishouden!

Door Liesbeth Wytzes - 23 april 2015

Op 1 mei gaan vrouwen in ‘zorgstaking’ omdat ze nog te veel moeten doen in het huishouden. Waarom dat geklaag? Huishoudelijk werk is juist leuk!

Ik ben benieuwd of we er iets van merken, maar op 1 mei gaan – als het even lukt – alle vrouwen van Nederland in ‘zorgstaking’. ‘Ik ben er even niet’, staat te lezen op grote affiches. Daarachter het fameuze bloemetjesgordijn zoals je dat in het Nederlandse huishouden nog maar zelden ziet.

Jaren vijftig

Een throw-back naar de jaren vijftig. Maar toen ging het er wel even anders aan toe, want veel zorg was een privé-aangelegenheid, waar de overheid amper aan te pas kwam. Toen moest er in elk gezin, en dat was destijds aanmerkelijk groter dan nu, een dochter thuisblijven om voor haar ouders te zorgen, tot die allebei dood waren. Dan begon haar eigen leven pas.

Ik had zelf een tante die dat moest doen, maar evengoed kans zag schooljuf te worden. Toch kan haar leven in onze ogen niet erg leuk zijn geweest, want het was een en al opoffering. Tijd voor zichzelf, wat wij zo belangrijk vinden, had ze niet.

Meer zorgtaken

Het is een feit dat vrouwen meer zorgtaken hebben dan mannen, al verandert dat wel door de jaren heen. In 1975 besteedden mannen 8,5 uur per week aan het huishouden en vrouwen 35,2. In 2011 was de mannelijke inzet thuis gegroeid tot 12,3 uur en vrouwen teruggegaan naar 23,3.

Maar dat is nog altijd aanmerkelijk meer dan wat mannen thuis doen; deels zal dat komen omdat meer mannen fulltime werken dan vrouwen. En dat heeft natuurlijk iets te maken met het feit dat vrouwen nu eenmaal biologisch voorbestemd zijn tot het krijgen van kinderen, waaruit de zorg voor hen automatisch voortvloeit.

Zozeer, dat dat vaak ten koste van hun werk en loopbaan gaat. En het komt ook omdat vrouwen vaak liever wat meer tijd aan hun kinderen willen besteden dan aan hun werk; een keuze die mannen niet hebben of zich niet gunnen.

Jaag je man niet weg!

Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar in mijn ervaring vinden veel vrouwen het heel erg leuk om de baas in het huishouden te zijn. Hoe vaak heb ik niet gezien dat het soms onhandige geklungel van een man met baby door de moeder zuchtend werd overgenomen. Of dat de was anders moest worden opgevouwen. Of de afwasmachine anders ingedeeld, dit alles onder het motto: ik kan het beter.

Als je je man als sukkel behandelt omdat hij de dingen niet op jouw manier doet, moet je niet gek staan te kijken dat hij er na een tijdje gewoon mee stopt.

Stop met zeuren!

Maar wat mij in dit hele onderwerp het meest tegenstaat is het gezucht en gekreun van vrouwen, die het allemaal zo zwaar hebben van al die zorgen. Ze willen wel allemaal in de top van het bedrijfsleven, alsof je daar niet 80 uur per week moet werken, maar veel tijd besteden aan zorgtaken is vervelend. Dat slachtoffergedrag.

Keer de boel eens om en zeg: zorgen is leuk! Het is geweldig om een appeltaart te bakken voor je kinderen en om hen naar school te brengen en weer op te halen. Het is leuk om dat van dichtbij mee te maken, net zoals het bijzonder is om je oude ouders vaak op te zoeken.

Misschien is dat wel waardevoller dan een hogere salarisschaal bereiken op je werk of een promotie maken. Klaag en piep er dus niet zo over. Begin niet meteen over stress – dat woord zou mijn tante echt nooit hebben gebruikt. Zolang vrouwen dat doen, kunnen ze echt niet verwachten dat er één man is die denkt dat zorgen voor een ander, aantrekkelijk is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.