Irene Start

Makers van dansvoorstelling op begraafplaats zijn stuitend naïef

Door Irene Start - 23 mei 2015

Een dansvoorstelling op de Algemene Begraafplaats in Alkmaar van zaterdagavond is na woedende reacties afgelast. Terecht, want een begraafplaats is geen podium. De makers, festival en burgemeester betreuren de ophef wel wat laat.

Dit hele weekeinde zou op de Algemene Begraafplaats rond 21.00 uur de locatievoorstelling Q61Cemetery te zien zijn, van de Vlaamse choreografe Ann Van den Broek. Het stuk was als onderdeel van Theaterfestival Karavaan al lang geleden aangekondigd, dus het kort geding dat een inwoner van Alkmaar vrijdag 22 mei aanspande, was rijkelijk laat. De eerste try-out was al geweest.

Geweld

Hoewel de rechter de voorstelling niet verbood, was het hek van de dam; andere boze inwoners trokken aan de bel en de organisatie annuleerde alle verdere uitvoeringen.

In een persbericht zeggen de makers de commotie te betreuren, de annulering was vooral omdat de veiligheid van publiek en dansers niet kon worden gegarandeerd. ‘Het gezelschap en Karavaan vinden het heel erg om te moeten wijken voor geweld en bedreiging. Kunst kan maatschappelijke onderwerpen juist op een menselijke maat tastbaar maken.’

Hoe naïef en wat een wonderlijke omkering van zaken. De choreografe maakte dit na het verlies van haar broer en de dansers waren zeker niet van plan om op de graven te dansen, maar wat dachten ze (en het organiserende festival)? Dat nabestaanden enthousiast zouden reageren dat van de laatste rustplaats van hun geliefden, ook al was het tijdelijk, een podium zou worden gemaakt?

Cursus steenhouwen

De vraag is ook waarom de begraafplaats de voorstelling toestond. Het past wellicht in een trend naar meer openheid. Zo wordt Allerzielen in november ook steeds uitbundiger gevierd, waarbij mensen na sluitingstijd toegang krijgen tot de begraafplaats.

Binnenkort staat ons de Week van de Begraafplaats (30 mei-7 juni) te wachten, waaraan veel van de 4.200 begraafplaatsen die Nederland telt, meedoen. De meeste weliswaar met een beschaafde open dag of rondleiding, maar in het aanbod toch ook live concerten en zelfs een cursus steenhouwen.

Allemaal goed bedoeld waarschijnlijk, maar als een begraafplaats geen plaats meer is voor rust en contemplatie, waar mensen ongestoord (en ongezien) door anderen kunnen rouwen, waar is die plek dan nog wel?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.