Gerry van der List

Triest dat PEN vrije geesten niet steunt en zwicht voor terreur

Door Gerry van der List - 07 mei 2015

Vrije geesten die openlijk de islam kritiseren, zijn hun leven niet veilig. Schrijversorganisatie PEN blijkt niet over de vereiste moed te beschikken.

Eberhard van der Laan heeft zich weer eens van een bewonderenswaardige kant getoond. De PvdA-burgemeester van Amsterdam liet weten vierkant te staan achter de organisatoren van het Festival van het Vrije Woord, dat afgelopen weekeinde Kurt Westergaard verwelkomde.

De door moslims bedreigde Deense cartoonist kon alleen onder zware bewaking debatcentrum De Balie betreden.

Profeet

Het is heel triest dat de vrije geesten die openlijk de islam durven kritiseren, hun leven niet meer zeker zijn. De schietpartij in Dallas, Texas, op een bijeenkomst waar cartoons van Mohammed werden getoond, bewijst hoe groot het risico is.

PVV-leider Geert Wilders, hoofdspreker bij het evenement, sprak terecht van een aanslag op de vrijheid van meningsuiting. Wat het nut ervan is de spot te drijven met de profeet, is niet helemaal duidelijk. Maar het staat vast dat iedereen het volste recht heeft dit te doen.

Moed

Het kost inspanning, durf en geld om dit recht te waarborgen en een dam op te werpen tegen modern totalitarisme. Schrijversorganisatie PEN blijkt niet over de vereiste moed te beschikken. Zij trok zich laf terug uit het Festival van het Vrije Woord.

Onbegrijpelijk dat juist een vereniging van kunstenaars, die zo veel belang hebben bij vrije meningsuiting, op deze manier zwicht voor terreur.

Elsevier nummer 19, 9 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.