Pim Brasser

Tweeduizend jaar terug in de tijd onder de Utrechtse Dom

Door Pim Brasser - 12 mei 2015

Ontdekkingstocht DOMunder gaat tweeduizend jaar terug in de tijd, toen de Romeinen een fort bouwden op de plek waar nu de Dom staat.

Glas-in-loodramen sneuvelen, de kroonluchter schommelt woest heen en weer en dondert op de vloer. 1 augustus 1674 was een mooie zomerdag, maar eindigt in een ramp als een tornado het schip van de Utrechtse Domkerk verwoest. In 2015 trilt de vloer opnieuw, flitsen de lampen en laat een animatiefilm je de verwoestende storm ervaren.

Daarom staat de Domtoren dus los van de Domkerk. De gids van DOMunder vertelt verder: de Utrechtse Dom is gebouwd in opdracht van een bisschop die de Dom van Keulen zag en ook zo’n imposant neogotisch bouwwerk wilde. Maar genoeg weetjes, want DOMunder is geen rondleiding, het is een ontdekkingstocht.

Voor kinderen dan. In een opgraving recht onder het Domplein kunnen ze met een zaklamp ‘op zoek’ naar archeologische vondsten. Elke vondst heeft een sensor waarop je kunt schijnen om het audiofragment te starten.

DOMunder gaat tweeduizend jaar terug in de tijd, toen de Romeinen er een fort bouwden. Voor kinderen is het een spannend museum, voor volwassenen een interessante audiotour, met een vleugje historische sensatie.

Elsevier nummer 20, 26 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.