Arendo Joustra

Meest idiote aan Rembrandt-klucht is rol van Tweede Kamer

Door Arendo Joustra - 06 oktober 2015

Zeven fractievoorzitters uit de Tweede Kamer besloten tijdens een werkontbijt in het Mauritshuis dat de twee Rembrandts mochten worden gekocht. Met belastinggeld. De controleurs van de regering hebben hiermee voor hun beurt gesproken.

Het meest idiote aan de hele klucht rond de aankoop van de twee Rembrandts, is wel de rol van de Tweede Kamer. Normaal gesproken is de Tweede Kamer ervoor om de regering te controleren. En vooral de uitgaven die de regering doet.

Maar bij de aankoop van de twee Rembrandts lieten zeven fractievoorzitters uit de Tweede Kamer zich overhalen zelf aan de knoppen te zitten. In het vlak bij het gebouw van de Tweede Kamer gelegen Mauritshuis besloten ze tijdens een werkontbijt op dinsdag 8 september dat de twee Rembrandts mochten worden gekocht. Met belastinggeld.

Dramatisch

Die informatie komt uit de media. Want van de vergadering zijn geen notulen gemaakt, zoals gebruikelijk is bij overleg van de Tweede Kamer. Wat gezegd is, kan de kiezer niet controleren. Maar het besluit was er niet minder om. In feite ging het parlement in het Mauritshuis akkoord met de aankoop van de twee doeken en met het gevraagde bedrag.

Nu de aankoop dramatisch is geëindigd, is het logisch dat de Tweede Kamer de betrokken minister Jet Bussemaker ter verantwoording roept. Want er zijn genoeg vragen te stellen. Waren de twee portretten 160 miljoen euro waard? Waarom is Nederland er niet in geslaagd beide doeken te kopen?

Vrezen

Welke afspraken zijn met de Fransen gemaakt over restauratie? Kunnen beide schilderijen wel tegen het voortdurend heen en weer rijden tussen de expositiesteden Parijs (Louvre) en Amsterdam (Rijks)?

Als er al een debat komt, heeft de PvdA­-minister niets te vrezen. De controleurs hebben immers voor hun beurt gesproken. Weinig fraai, van het parlement.

Elsevier nummer 41, 10 oktober 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.