cultuur

Dekker eist openheid van NPO over megasalarissen

Door Emile Kossen - 27 december 2016

Staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) wil meer transparantie bij de publieke omroep (NPO). In het vervolg moet de NPO salarissen en andere uitgaven melden aan het parlement, als daarnaar wordt gevraagd.

Het is al een tijd een doorn in het oog van Dekker: de berichten over topsalarissen van NPO-presentatoren. In de jaarverslagen moeten de salarissen boven de Balkenendenorm (178.000 euro) worden vermeld, maar Dekker geeft in een brief aan de Eerste Kamer aan dat hij niet kan nagaan of die bedragen echt kloppen en bij welke presentator ze horen.

Controverse over Giel Beelen
Onlangs kwam naar buiten dat 3FM-dj Giel Beelen bijvoorbeeld 560.000 euro per jaar verdient, flink meer dan de 440.000 euro die in het jaarverslag staat. Bovendien is Beelen alleen nog maar in het weekend te horen, nadat hij stopte met zijn dagelijkse ochtendprogramma op de zender. De Tweede Kamer eiste opheldering van het kabinet over de uitgaven.

Dekker wil nu vastleggen dat de NPO in het vervolg bij ‘specifieke vragen over gemaakte kosten’ geen informatie mag achterhouden. ‘Er is geen ruimte om informatie te weigeren. Het maakt geen verschil of het daarbij gaat om een individueel programma, een contract of zoiets als het Koningslied,’ schrijft de staatssecretaris over het plan.

Controleren of er geld wordt verspild
De NPO wil de uitgaven van afzonderlijke programma’s liever niet naar buiten brengen, omdat het ‘de in de Mediawet verankerde onafhankelijkheid wil bewaren’. Dekker schrijft dat hij het deels eens is met dat argument en benadrukt dat er niet standaard ‘discussies worden gevoerd over individuele programma’s’. Wel vindt hij dat de Eerste en Tweede Kamer in bepaalde gevallen de gegevens moeten krijgen, om te kunnen controleren of er sprake is van verspilling.

Vorig jaar waren er zes NPO-presentatoren die meer verdienden dan de Balkenendenorm. Lees meer>

Als onderdeel van de nieuwe Mediawet staat dat de NPO zich vanaf volgend jaar meer moet gaan richten op programma’s met een informatiefunctie. Amusementsprogramma’s mogen nog wel worden gemaakt, maar alleen als aannemelijk kan worden gemaakt dat kijkers daarna blijven hangen voor meer educatieve programma’s. Ook wordt de publieke omroep opgeroepen om de topsalarissen verder omlaag te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.