cultuur

Gérard Depardieu levert paspoort in vanwege rijkentaks

Door Arne Hankel - 16 december 2012

De Franse acteur Gérard Depardieu levert zijn Franse paspoort in. Dat laat hij premier Jean-Marc Ayrault weten in een open brief die het Franse zondagsblad Journal du Dimanche heeft gepubliceerd.

Depardieu is verontwaardigd over de kritiek die hij in Frankrijk heeft gekregen op zijn besluit een huis in het Belgische Nechin, net over de grens met Frankrijk, te kopen. Hij heeft zijn luxueuze woning in Parijs te koop gezet.

Rijkenbelasting
De acteur besloot uit Frankrijk te vertrekken, nadat de socialistische regering in Parijs had besloten de belastingen voor de rijken te verhogen.

Ayrault noemde zijn gedrag ‘zielig’ en onvaderlandslievend, omdat alle Fransen de gevolgen van de economische crisis ondervinden en van de rijken een extra offer mag worden verwacht. ‘Zielig, u zei zielig? Hoe zielig is dat,’ schrijft Depardieu aan de premier.

Cyrano
De 63-jarige acteur, bekend van films als Cyrano de Bergerac (1990) en Asterix & Obelix tegen Caesar (1999) , schrijft dat hij sinds hij op 14-jarige leeftijd begon te werken, 145 miljoen euro aan belastingen heeft betaald.

‘Beroemdere mensen dan ik zijn in ballingschap gegaan wegens de belastingen. Van allen die zijn vertrokken, is niemand zo beledigd als ik,’ schrijft hij.

België kent geen vermogensbelasting. De Franse minister van Financiën, Michel Sapin, heeft gezegd dat hij met België wil onderhandelen over een nieuw belastingverdrag. Dat moet voorkomen dat Fransen naar het noordelijke buurland verhuizen om de belastingen te ontwijken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.