cultuur

Paus: bidden voor vrede christenen en moslims

Door Servaas van der Laan - 25 december 2012

Paus Benedictus XVI heeft in zijn kersttoespraak tijdens de nachtmis in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad opgeroepen tot gebed voor vrede voor christenen en moslims. Ook riep hij op tot een tweestatenoplossing tussen de Israëli’s en de Palestijnen.

De kerkvader riep ook op te bidden voor landen als Libanon, Syrië en Irak, ‘opdat christenen en moslims er naast elkaar in vrede kunnen leven’.

Volgens Benedictus is het verschil in geloof niet de oorzaak van het conflict. ‘Het is waar dat monotheïsme intolerantie en geweld heeft veroorzaakt, maar een “nee” tegen god zal de vrede niet herstellen’.

Snelle wereld

De paus waarschuwde verder voor een steeds ‘snellere wereld’ waarin weinig ruimte lijkt te zijn voor god. Hij hekelde het ‘egoïsme’ in de wereld waardoor we geen plek meer maken voor kinderen, armen en vreemdelingen.

De Bisschop van Rome haalde daarbij de passage aan uit de Bijbel waarin Jozef en Maria moeten schuilen in een grot omdat niemand plek voor hen lijkt te hebben.

Bethlehem

Overal ter wereld stonden in de nacht van maandag op dinsdag miljoenen gelovigen stil bij de geboorte van Jezus Christus.

In Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever kwamen zoals gebruikelijk duizenden mensen samen omdat de stichter van het christendom op die plek zou zijn geboren.

Homo’s

De paus was de afgelopen dagen negatief in het nieuws omdat hij zich beledigend zou hebben uitgelaten over homo’s. Volgens verschillende media zou de paus hebben gezegd dat homo’s ‘de essentie van het menselijke wezen zouden vernietigen’.

Waar de geciteerde frase vandaan komt, is onbekend. Hoewel bekend is dat de paus sceptisch tegenover het homohuwelijk staat, kwam de genoemde passage over homo’s niet in zijn toespraak voor.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.