cultuur

VVD: regionale omroepen onderbrengen op Nederland 3

Door Shari Deira - 10 december 2012

Als het aan de VVD ligt, worden de regionale omroepen ondergebracht op Nederland 3. Volgens de partij lukt het de publieke omroep door de geplande bezuinigingen niet meer om het derde net te vullen.

De VVD doet het voorstel maandag in het Tweede Kamerdebat over de veranderingen die de publieke omroep te wachten staan.

Volgens de VVD kunnen de landelijke omroepen besparen op personeel en faciliteiten door de dertien regionale omroepen onder te brengen op het derde net. Bovendien kunnen kijkers het regionale nieuws op deze manier sneller en makkelijker vinden.

Sneller

VVD-Kamerlid Matthijs Huizing is van mening dat regionale omroepen meer moeten samenwerken met de NOS. Bij incidenten zou de NOS regionale omroepen moeten inschakelen. ‘Het is heel simpel, als er iets in Haren gebeurt, belt de NOS met RTV Noord om ter plekke verslaggeving te doen.’

Huizing zegt dat de omroep zo sneller schakelt, sneller ter plaatse is en veel geld bespaart dat kan worden ingezet voor kwaliteitsverbetering van programma’s. In het verkiezingsprogramma pleit de VVD nog voor het verdwijnen van Nederland 3.

Het publieke bestel staat de komende periode diverse veranderingen te wachten. Behalve forse bezuinigingen, is ook niet langer het ledenaantal leidend voor financiering door de regering, maar de kwaliteit van programma’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.