cultuur

Academy of Motion Picture Arts maakt Oscarnominaties bekend

Door Arne Hankel - 10 januari 2013

De film Lincoln van Steven Spielberg heeft twaalf Oscarnominaties gekregen. De film Life of Pi van de Taiwanees Ang Lee, naar het gelijknamige boek van Yann Martel, kreeg elf nominaties.

Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de belangrijkste filmonderscheidingen uitreikt, donderdag bekendgemaakt.

Lincoln gaat over de strijd van de in 1865 vermoorde Amerikaanse president tegen de slavernij. Life of Pi gaat over een schipbreukeling.

Beste Film

Behalve Lincoln en Life of Pi zijn nog zeven films kandidaat voor de Oscar voor beste film. Het gaat tussen de musicalfilm Les Miserables, de al veel bekroonde film Amour van de Oostenrijker Michael Haneke en Django Unchained van de Amerikaan Quentin Tarantino, Beasts of the Southern Wild van Benh Zeitlin, Silver Linings Playbook van David O. Russell, Zero Dark Thirty van regisseur Kathryn Bigelow en Argo van Ben Affleck.

Bigelow en Affleck zijn tot verbazing van velen niet genomineerd voor beste regisseur.

Mannelijke hoofdrol

De nominaties voor beste hoofdrol gaan naar Daniel Day-Lewis (Lincoln), Denzel Washington (Flight), Hugh Jackman (Les Miserables), Bradley Cooper (Silver Linings Playbook) en Joaquin Phoenix (The Master).

Onder de genomineerden voor beste actrice bevinden zich de oudste en jongste speelster die ooit die eer te beurt is gevallen. De 85-jarige Emmanuelle Riva is genomineerd voor haar rol als een oude vrouw die door een herseninfarct wordt getroffen, in Amour. De vereniging van Amerikaanse filmrecensenten riep haar eerder deze maand al uit tot beste actrice.

De 9-jarige Quvenzhane Wallis maakt kans op een beeldje voor haar rol in Beasts of the Southern Wild, over een meisje dat met haar aan alcohol verslaafde vader in een moerasgebied in de Amerikaanse staat Louisiana woont. De film behoort ook tot de kandidaten voor beste film.

Record

De twaalf nominaties voor Licoln zijn geen record. De film Titanic kreeg veertien nominaties. Spielberg heeft twee keer de Oscar voor beste regisseur gewonnen, voor Schindler’s List (1993) en Saving Private Ryan (1998). Ang Lee van Life of Pi keeg in 2005 de Oscar voor beste regisseur voor Brokeback Mountain, over twee homoseksuele cowboys.

Wie de Oscars hebben gewonnen, wordt op zondag 24 februari tijdens een gala in Los Angeles bekendgemaakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.