cultuur

Bekentenis in zaak schilderijenroof Kunsthal

Door Arne Hankel - 30 januari 2013

Een van de verdachten in de zaak van schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal heeft bekend twee van de ontvreemde schilderijen (van Paul Gauguin en Henri Matisse) te hebben gezien.

Dat liet een betrokkene bij de Roemeense politie woensdag weten.

Verkoop schilderijen

De man die de schilderijen heeft gezien, Petre Condrat, was bemiddelaar bij een poging de schilderijen te verkopen.

Condrat is de assistent van modeontwerper Catalin Botezatu. Hij zou de doeken hebben gezien op een bijeenkomst die was georganiseerd om de schilderijen aan de modeontwerper te verkopen. Omdat de koop niet doorging heeft de aanbieder de twee schilderijen weer meegenomen.

Onbekende aanbieder

Het gaat om de schilderijen ‘la Liseuse en Blanc et Jaune’ van Henri Matisse uit 1919 en het doek ‘Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée’ van Paul Gauguin uit 1888.

Het is nog niet bekend wie de doeken te koop heeft aangeboden. Condrat blijft voorlopig vastzitten. Hij is aangeklaagd voor het achterhouden van informatie.

Miljoenen

In oktober drongen dieven de Kunsthal in Rotterdam binnen en namen zeven peperdure schilderijen mee. De doeken van Picasso, Monet, Gauguin, Matisse, Meyer de Haan en Lucian Freud zijn honderden miljoenen euro’s waard.

De schilderijen zijn nog altijd spoorloos.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.