cultuur

Miljoenen Nederlanders zien televisietoespraak Beatrix

Door Arne Hankel - 29 januari 2013

Ruim 7,4 miljoen televisiekijkers hebben maandag om 19.00 uur gekeken naar de toespraak van koningin Beatrix waarin zij aankondigde afstand te doen van de troon. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek en de NOS.

De boodschap van de Koningin was rechtstreeks te volgen op Nederland 1, 2 en 3 en RTL 4.

Ingelaste uitzending

De zenders hadden een extra uitzending ingelast voor de toespraak. Op Nederland 2 (350.000 kijkers) en Nederland 3 (453.000) was alleen de toespraak te zien. Op Nederland 1 (1.758.000) en RTL 4 (1.621 miljoen) stond de programmering de rest van de avond in het teken van Beatrix en Willem-Alexander.

Drie minuten

Het hoogtepunt van 7,4 miljoen kijkers werd bereikt tijdens de drie minuten durende toespraak van de Koningin, meldde een woordvoerder van de Stichting KijkOnderzoek.

Gemiddeld keken volgens hem ruim 4 miljoen mensen naar de uitzendingen voor en na de toespraak.

RTL4 en SBS6

De toespraken van de koningin en minister-president Mark Rutte werden via de drie publieke zenders gezien door 5,6 miljoen mensen, meldde een woordvoerder van de NOS. Volgens haar trokken RTL4 en SBS6 rond 19.00 uur samen 1,8 miljoen televisiekijkers.

Op een normale maandagavond in januari zitten volgens de woordvoerder 5,4 miljoen mensen voor de buis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.