cultuur

‘Roemeense miljonair kon schilderijen Kunsthal kopen’

Door Shari Deira - 25 januari 2013

De Roemeense zakenman en multimiljonair Catalin Botezatu kreeg twee van de zeven gestolen schilderen uit de Rotterdamse Kunsthal aangeboden. Toen hij de waarde van de stukken achterhaalde, besloot hij ze niet te kopen.

De 47-jarige modeontwerper, die vooral investeert in kastelen en juwelen, heeft de werken door deskundige laten taxeren.

Botezatu begreep toen dat de stukken tot cultureel erfgoed moesten behoren, melden Roemeense media vrijdag. Of Botezatu de politie heeft getipt over de kunstwerken, is niet bekend.

Betrokken

De politie in Roemenië arresteerde eerder deze week drie Roemenen die worden verdacht van betrokkenheid bij de kunstroof in oktober. Vrijdagochtend is het drietal voorgeleid aan de rechter-commissaris in Boekarest.

De mannen ontkennen dat zij betrokken waren de kunstroof. Op camerabeelden zijn de mannen te zien maar volgens de verdachten gaat het om beelden van een eerder bezoek aan het museum.

De drie zijn aangehouden na een tip van de ex-vriendin van een van de mannen. Zij werd wantrouwend vanwege de grote aandacht over de roof op televisie. Uit beelden op de mobiele telefoon van de mannen had ze opgemaakt dat hij erbij betrokken was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.