cultuur

Verrassingen tijdens uitreiking van de Golden Globes

Door Arne Hankel - 14 januari 2013

De film Argo van regisseur Ben Affleck heeft de Golden Globe voor beste film gewonnen. De film over de reddingsactie van Amerikanen die vastzitten in het revolutionaire Iran, won ook in de categorie beste regie.

Affleck nam het beeldje zondagavond in ontvangst tijdens de ceremonie. De winst voor regisseur Affleck met Argo is opmerkelijk omdat hij niet werd genomineerd als beste regisseur bij de Oscars.

Zero Dark Thirty

Daniel Day-Lewis won de prijs voor beste acteur in een dramafilm. Hij kreeg de prijs voor zijn rol in Lincoln, waarin hij de rol speelt van de Amerikaanse president die de slavernij afschafte.

Acteur Hugh Jackman kreeg een Golden Globe voor zijn hoofdrol in de musical Les Misérables.

Beste actrice werd Jessica Chastain voor haar rol in de film Zero Dark Thirty. Actrice Anne Hathaway kreeg zoals verwacht een prijs voor haar vertolking van het hoertje Fantine in de musical Les Misérables. De film won ook de Golden Globe voor beste musical.

Zangere Adele

De serie Homeland won voor de tweede maal de Golden Globe voor beste televisieserie van het jaar. Ook de hoofdrolspelers in Homeland, Damian Lewis en Claire Danes, kregen een beeldje voor respectievelijk beste vrouwelijke en mannelijke acteur in een televisieserie. Voor Danes was het de tweede maal dat ze won.

Zangeres Adele won een Golden Globe voor beste filmsong van het jaar voor haar titelsong voor de James Bond-film Skyfall.

De Golden Globes worden beschouwd als een belangrijke graadmeter voor de Oscars, die eind februari worden uitgereikt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.