cultuur

Wat gaat er veranderen? Alles over de troonsafstand

Door Arne Hankel - 28 januari 2013

De troonsafstand en de inhuldiging hebben op 30 april plaats in Amsterdam. De ondertekening van de Akte van Abdicatie door Hare Majesteit de Koningin heeft plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Vervolgens vindt de inhuldiging van Zijne Majesteit de Koning plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Jorge Zorreguieta zal afwezig zijn bij de inhuldiging van zijn schoonzoon Willem-Alexander tot koning. Daarmee is meteen het heetste hangijzer rond de troonswisseling weggenomen.

Koningsdag

Koninginnedag heet vanaf volgend jaar Koningsdag en wordt dan voortaan gevierd op 27 april, de verjaardag van prins en toekomstig koning Willem-Alexander. De allereerste Koningsdag wordt echter niet gehouden op 27 april, maar de dag ervoor. 27 april valt volgend jaar namelijk op een zondag.

Amstelveen en De Rijp hebben in 2014 de primeur van de eerste Koningsdag. Koninginnedag zou dit jaar in die gemeenten worden gevierd, maar vanwege de troonsafstand van koningin Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april krijgt deze dag een ander karakter.

Eikenhorst

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima blijven met hun gezin voorlopig op de Eikenhorst in Wassenaar wonen. Ze verhuizen later, op een ‘gepast moment’, naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Huis ten Bosch wordt ondertussen gebruikt voor officiële ontvangsten en bijeenkomsten. Paleis Noordeinde in Den Haag blijft fungeren als werkpaleis.

Drakensteyn

Koningin Beatrix zal zich op een gegeven moment als prinses terugtrekken op Kasteel Drakensteyn bij Lage Vuursche. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend.

Kasteel Drakensteyn is de laatste jaren gemoderniseerd. Beatrix kocht het kasteeltje om er in 1963 ‘op zichzelf’ te gaan wonen. Ze beleefde er haar eerste jaren als echtgenote en moeder.

Prins Charles

De Britse krant Daily Mail heeft de aangekondigde troonsafstand van koningin Beatrix maandagavond met een knipoog gebracht. ‘Koningin treedt af voor haar zoon van middelbare leeftijd. Sorry, Charles, niet die koningin, maar die in Nederland,’ schrijft de krant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.