cultuur

Ghanese kardinaal favoriet voor opvolging paus

De Ghanese kardinaal Peter Turkson (64) is bij de Ierse bookmakers een van de favorieten om paus Benedictus XVI op te volgen. Ook de Canadese kardinaal Marc Ouellet behoort tot de kanshebbers.

Wie bij gokkantoor Paddy Power 2 euro inzet op de Ghanese kardinaal Turkson, ziet daar bij winst 7 euro van terug.

Het minst lucratief, en daarmee de grootste kanshebber, is de Canadees Ouellet met een uitkeringsquote van 5/2.

Zwarte paus

Ook de Nigeriaanse Francis Arinze (80) uit Nigeria behoort tot de favorieten. De Afrikaan zou echter met zijn tachtig jaar te oud zijn om nog ‘papabile’ te kunnen zijn.

Een zwarte paus zou een ‘interessante optie’ voor de katholieke kerk zijn, zegt kerkgeleerde Peter Nissen. Een Afrikaanse paus zou het katholieke geloof een boost kunnen geven in Afrika waar ook de islam heel erg in opkomst is.

Andere kanshebbers

Onder de kanshebbers zijn verder de Argentijnse kardinaal Leonardo Sandri (69) en de Italiaan Angelo Scola. De Nederlandse kardinaal Wim Eijk maakt vanwege zijn jonge leeftijd (59) nagenoeg geen kans.

Het conclaaf waarin de kardinalen een nieuwe paus kiezen, wordt naar verwachting volgende maand gehouden.

Intriges

Volgens het katholieke geloof zal de opvolger van Ratzinger de 266ste paus worden sinds Petrus. In de afgelopen tweeduizend jaar is het hoogste katholieke ambt omgeven met spanningen en intriges.

Zo werd het lichaam van Paus Formosus (816-986) tweemaal na zijn dood opgegraven door zijn opvolgers. Eenmaal om hem na zijn dood nog te berechten en een tweede keer om hem te laten onthoofden. Vervolgens werd zijn lichaam in de Tiber gegooid.

Rond de dood van Paus Clemens II (1005-1047) heerst nog altijd veel mysterie. In zijn lichaam werd veel lood gevonden wat zou duiden op vergiftiging. Maar het verouderde Romeinse waterleidingssysteem zou de aanwezigheid van het lood ook hebben kunnen verklaard.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.