cultuur

Loterij deelt 64 miljoen euro uit aan cultuursector

Door Irene Start - 05 februari 2013

De BankGiro Loterij deelt gul uit tijdens Goed Geld Gala in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Even deed Boudewijn Poelmann, voorzitter van de BankGiro Loterij, de zaal opschrikken door in zijn speech te melden dat de consument vorig jaar duidelijk had bezuinigd en minder had meegespeeld in loterijen.

Maar vervolgens liet hij weten dat zijn BankGiro Loterij qua omzet licht was gestegen en dankzij 650.000 deelnemers dit jaar ruim 64 miljoen euro kan schenken aan cultuur in Nederland.

Blij

Veel blije gezichten dus dinsdagavond 5 februari, op het feestelijke gala-met-diner in de overkoepelde binnenplaats van het Scheepvaartmuseum, waar museumdirecteuren een gouden envelop achter hun stoel vonden met het daarin nog geheime bedrag.

De loterij schenkt dit jaar aan drie koninklijke projecten, onder andere aan een expositie ter ere van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden in Paleis Het Loo. Nieuw dit jaar waren giften voor onder meer het Stedelijk Museum, Eye Filminstituut en Museum Catharijneconvent (alle drie 200.000 euro). Theater Carré in Amsterdam kreeg een tegemoetkoming van 1 miljoen euro voor verbetering van foyers en het podium.

Streng

Glunderende gezichten en een aardige presentatie, maar de avond kon niet zonder een strenge toespraak door Joop van den Ende. Hij wilde musea niet de les lezen, zei hij, maar toch: hij had het idee dat de waarschuwing die uitging van de korting op cultuursubsidies door de museumwereld niet begrepen waren.

‘Ik zie veel enthousiasme, maar ook angst om te veranderen.’

De gasten van het gala kregen tussen hun voorgerecht, een kunstig opgemaakte steak tartare, en hun even artistieke roodbaars nog een dringend advies van Van den Ende: ‘Denk na en laat u niet verrassen. Als de politiek moet beslissen wat u gaat doen, is het te laat.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.