cultuur

Aanval op Bolsjoj-directeur kostte danser 1.250 euro

Door Shari Deira - 07 maart 2013

Topdanser Pavel Dmitritsjenko zegt dat het nooit zijn bedoeling was dat artistiek directeur Sergej Filin van het Bolsjoj-theater in Moskou zuur over zijn gezicht kreeg. Hij wilde hem alleen laten aanvallen en laten slaan.

Dat zei Dmitritsjenko donderdag tijdens een zitting in de rechtbank van Moskou. ‘Toen ik hoorde wat er met Sergej was gebeurd, was ik geschokt. Het was niet de bedoeling hem kwaad te doen.’

Plan

Dmitritsjenko werd dinsdag gearresteerd omdat hij het brein zou zijn achter de zuuraanval op Filin op 17 januari. De man die het zuur in het gezicht van Filin gooide, kreeg omgerekend 1.250 euro voor zijn daad.

In de rechtbank zei Dmitritsjenko dat hij akkoord was gegaan met het plan van de twee anderen om Filin aan te vallen. Hij heeft naar eigen zeggen geen opdracht gegeven om hem kwaad te doen. Filin wordt momenteel behandeld in Duitsland aan zijn verwondingen.

Ballerina

Filin en Dmitritsjenko hadden volgens Russische media ruzie omdat de artistiek directeur geen grote rollen wilde geven aan ballerina Anzhelika Vorontsova, de vriendin van de topdanser.

De 220 dansers van het Bolsjoj-theater staan onder grote druk om te presteren. Zij doen er alles voor om een van de zeer gewilde hoofdrollen te bemachtigen. Dmitritsjenko is onder meer bekend vanwege zijn hoofdrol in Ivan de Verschrikkelijke.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.