cultuur

Expositie van politieke tekeningen Eppo Doeve

Door Lucas Gasthuis - 20 maart 2013

Ruim drie decennia na zijn overlijden, is er weer volop aandacht voor de kunstenaar en Elsevier-medewerker Eppo Doeve (1907-1981). Vanaf eind maart exposeert het Persmuseum in Amsterdam vijf maanden lang de spotprenten die hij over de economie maakte.

Bovendien is er komende zomer een grote overzichtstentoonstelling in Arti et Amicitiae in Amsterdam. En weekblad Elsevier komt met een speciale uitgave waarin alle genres van zijn voormalige medewerker aan bod komen en die ook een ruim geïllustreerd biografisch portret bevat.

Tekeningen

‘Crisis in het Persmuseum’  heet de expositie met het werk van Doeve die donderdag 28 maart in het Persmuseum in Amsterdam zal worden geopend, De tentoonstelling laat de politieke tekeningen zien waarin Doeve zijn mening geeft over allerlei economische onderwerpen. Ze geven een historische kijk op actuele discussies over de hypotheekrenteaftrek, BTW-verhogingen, en werkloosheid.

De tekeningen zijn gemaakt voor de weekbladen De Groene Amsterdammer en Elseviers Weekblad. ‘Kritiek op de potverterende Nederlandse overheid vormt een rode draad in het oeuvre van een man die zelf bijzonder vrijgevend was,’ meldt het Persmuseum in een toelichting bij de expositie, die loopt tot en met 1 september.

Bewonderen

Doeve ontwierp ook bankbiljetten, schilderde portretten, tekende reclameaffiches, illustreerde boeken en maakte decors. Hij werd een ‘duivelskunstenaar’ genoemd omdat hij alles kon tekenen wat hij wilde. Van 14 juni tot en met 14 juli is een grote overzichtstentoonstelling van zijn werkt  te bewonderen in de kunstenaars sociëteit Arti et Amcitiae in Amsterdam.

Ter gelegenheid van die overzichtstentoonstelling verschijnt bij Elsevier een speciale uitgave over Eppo Doeve, samengesteld en geschreven door Doeve-kenner Jop Euwijk. Deze uitgave bevat niet alleen een ruim geïllustreerd biografisch portret van de kunstenaar, maar ook vele  tientallen afbeeldingen van het werk van Doeve, waarbij alle genres aan bod komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.