cultuur

Politie arresteert Roemeense vrouw voor kunstroof

Door Shari Deira - 04 maart 2013

De politie heeft maandagmiddag een negentienjarige Roemeense vrouw gearresteerd. Zij wordt verdacht van medeplichtigheid bij het onderbrengen van de zeven schilderijen die in oktober uit de Kunsthal werden geroofd.

Dat heeft de politie bekendgemaakt. Het gaat om de vriendin van de 28-jarige verdachte van de kunstroof. Eerder werden al drie Roemenen (28, 25 en 23 jaar) aangehouden.

Lijsten

De schilderijen zijn waarschijnlijk na de roof direct naar het huis in Rotterdam gebracht. ‘Daar zijn vermoedelijk de lijsten van de doeken afgehaald en op een later moment naar Roemenië overgebracht. In de woning verbleef op dat moment onder andere de vandaag aangehouden 19-jarige vrouw.’

Volgens de politie is al veel over de roof in kaart gebracht. ‘Ook als het gaat om andere personen die mogelijk bij de heling betrokken zijn geweest.’ De politie heeft tientallen uren naar camerabeelden gekeken van de Kunsthal en beelden van de ruime omgeving.

Verbranden

Roemeense media meldden zondag dat twee van de zeven gestolen schilderijen zouden zijn verbrand. De moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru zou dat hebben gedaan. Het gaat om werken van Matisse en Gauguin.

Dogaru probeerden tevergeefs de schilderijen te verkopen in Roemenië. Door ze te verbranden, zou de moeder haar zoon hebben willen helpen. De politie bevestigt het bericht niet en zegt dat er geen enkel bewijs is voor de verbranding van schilderijen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.