cultuur

Topdanser bekent zuuraanval op Bolsjoj-directeur

Door Shari Deira - 06 maart 2013

Een van de topdansers van het Bosjoj-theater in Moskou heeft bekend dat hij achter de aanslag zit op Sergej Filin, de artistieke directeur van het befaamde Russische theater. Hij gooide in januari zwavelzuur over het gezicht van Filin.

Danser Pavel Dmitrisjenko pleegde de aanslag met twee andere verdachten, meldde een politiewoordvoerder woensdag.

Hoofdrol

Filin werd op 17 januari voor zijn huis aangevallen door een man die zuur in zijn gezicht gooide. Dinsdag arresteerde de politie Dmitrisjenko samen met de andere verdachten. De andere twee hebben ook hun betrokkenheid bekend.

Dmitrisjenko danste onder meer de hoofdrol in het ballet van Iwam de Verschrikkelijk. De danser zou ruzie hebben met Filin omdat hij weigerde zijn vriendin een hoofdrol te geven in een grote voorstelling.

Rivaliteit

Filin wordt momenteel behandeld in Duitsland aan zijn verwondingen. Hij is een deel van zijn gezichtsvermogen verloren vanwege de aanval.

Het Bolsjoj-theater is berucht vanwege de interne machtsstrijd en de extreme rivaliteit tussen dansers. Zo werden in het verleden glasscherven in de balletschoenen van concurrenten gedaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.