cultuur

Eind van de dag oplossing voor impasse rond koningslied

Door Arne Hankel - 22 april 2013

Het Nationaal Comité Inhuldiging en de Nederlandse Publieke Omroep komen maandag aan het eind van de dag met een oplossing voor de problemen die zijn ontstaan nadat John Ewbank zijn koningslied heeft teruggetrokken.

‘Kern is en blijft de gedachte om gezamenlijk op 30 april een lied te zingen voor de koning,’ aldus beide organisaties.

Verwensingen

Ewbank maakte zaterdagnacht bekend dat hij zijn lied terugtrok omdat hij klaar is met alle kritiek en verwensingen die hij over zich heen heeft gekregen. ‘Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen.’

Componist Ewbank schreef het lied op basis van teksten die werden aangedragen door het Nederlandse volk. Hij deed dat samen met onder anderen Guus Meeuwis, Daphne Deckers en Jack Poels.

Meezingconcert Ahoy

Op 30 april zou een keur aan artiesten het lied tijdens het meezingconcert Samen voor Oranje in Ahoy ten gehore brengen. Onder hen Anita Meijer, Babette van Veen, Carel Kraayenhof, Do, Edsilia Rombley, Esmée Denters, Fouradi, Frans Duijts en Frederique Spigt.

Voor dat concert moet nu een ander lied worden gekozen.

Op Twitter bleef door de onverwachte terugtrekking het koningslied trending topic, al leek er wel iets meer bijval voor de compositie dan vrijdag na de presentatie, zeker van artiesten die het lied in Ahoy zouden meezingen.

Alternatieve liedjes

Zowel tekst, muziek als clip kregen er vrijdag flink van langs. Een online-antipetitie haalde binnen een dag tegen de 40.000 stemmen.

Verschillende Nederlandse artiesten hebben zondag alternatieve liedjes gepresenteerd. Onder hen zijn Henny Huisman, Wim de Bie, Dries Roelvink en Paul van Vliet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.