cultuur

Het officiële Koningslied: vooral negatieve reacties op Twitter

Door Claartje Vogel - 19 april 2013

Het lied voor de inhuldiging van de nieuwe Koning is vrijdag gepresenteerd. Het nummer is speciaal voor 30 april geschreven en alle Nederlanders konden een bijdrage leveren aan de coupletten. Reacties op Twitter zijn negatief en er is een petitie gestart tegen het lied.

Het Nationaal Comité Inhuldiging publiceerde vrijdag om 8.30 uur het Koningslied. Vlak voordat koning Willem-Alexander op 30 april met zijn gezin aan de Koningsvaart begint, wordt het lied gestart. Het is de bedoeling dat ‘heel Nederland’ en het Caraïbisch gebied meezingen.

Inzendingen van burgers

Componist John Ewbank schreef de melodie van het nummer en het refrein. De tekst van de coupletten is gebaseerd op inzendingen van burgers. Guus Meeuwis, Alain Clark, Daphne Deckers en Jack Poels hebben de versregels uiteindelijk geschreven.

Het Koningslied is uitgevoerd door het Metropole Orkest en Carel Kraayenhof. Het lied wordt voor de Koningsvaart ingezet door Paul de Leeuw, tijdens een concert in Ahoy. Ook Marco Borsato, Rob de Nijs en Trijntje Oosterhuis zingen mee.

Eerste reacties

Beluister het nummer zelf onderaan deze pagina.

De eerste reacties op Twitter zijn vooral negatief. Dichter en schrijver Nico Dijkshoorn werd 140 keer geretweet: ‘Ik ben voor een milde steniging van iedereen die aan deze wanstaltige troep heeft meegewerkt en nog gaat meewerken. #koningslied ‘

Petitie

Op YouTube -waar het Koningslied te zien is- werd zo vaak op een ‘dit is niet oké’ geklikt, dat de website het lied verwijderde. De organisatie nam contact op met YouTube en het filmpje was twintig minuten later weer te zien.

Vrijdag startte journaliste Sylvia Witteman een petitie: ‘Nee tegen het Koningslied’. Om twee uur ’s middags heeft zij al 2300 handtekeningen verzameld.

 

Toch zijn er ook positieve reacties, al is deze groep fors in de minderheid op Twitter:
@doekle_terpstra (Doekle Terpstra): Mooi hoor dat #Koningslied. Fraaie compilatie van stemmen en muziekgenres. Nederland kan los, meezingen maar!!
@GlennisFans: Ik vind het koningslied wel mooi maar het lijkt alsof we met z’n alle voor hem moeten gaan zorgen ofzo, hij zou ook voor me oma kunnen zijn
@dsMirjam: We moeten ook altijd wat te zeiken hebben, hè?! Nou weer over het #koningslied. Weet je wat: ik vind het gewoon mooi!
@DorotheVos: #Koningslied Mooi geworden, leuke mix van stijlen, artiesten en tekst die mij wel raakt! http://youtu.be/h_lRn6oBwWY

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.