cultuur

Kabinet houdt vast aan bezuiniging op publieke omroep

Door Arne Hankel - 16 april 2013

Staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) houdt vast aan de extra bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep vanaf het jaar 2016. Dekker wil haast maken met de omroepfusies in Hilversum die het publieke bestel moeten terugbrengen tot acht spelers in 2016.

‘Ik ben bereid met alle partijen te praten over de invulling van de bezuiniging van 100 miljoen euro, maar niet met partijen die de bezuiniging van 100 miljoen van tafel willen. Dat worden dan hele korte gesprekken. Als we de omvang van de bezuiniging loslaten, hebben we een groot probleem. De bezuinigingen zijn ingeboekt,’ antwoordde Dekker dinsdag in een mediadebat in de Tweede Kamer.

Meerderheid Eerste Kamer

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam gaf in het overleg aan dat de coalitie moet zoeken naar een breed politiek draagvlak voor de steun in de Eerste Kamer. De PvdA wil hiervoor niet alleen afhankelijk zijn van de PVV. De partij zoekt steun bij de oppositiepartijen om de plannen van Dekker in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen.

De staatssecretaris denkt mogelijk zaken te kunnen doen met de ChristenUnie. Dekker is namelijk net als Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie groot voorstander van het verruimen van de wettelijke mogelijkheden zodat omroepen meer vrijheden krijgen om zelf meer inkomsten te kunnen genereren.

Fusies

Dekker wil haast maken met de omroepfusies in Hilversum die het publieke bestel moeten terugbrengen tot acht spelers in 2016. Dat moet 200 miljoen euro per jaar opleveren. ‘Het is onverstandig te wachten met fusies die in alle scenario’s nodig zijn. Voor de extra bezuiniging van 100 miljoen euro hebben we nog ruim drie jaar de tijd.’

Dekker houdt ook vast aan zijn plan om de kleine levensbeschouwelijke omroepen in 2016 op te heffen en regionale omroepen te laten samenwerken met de landelijke omroepen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.