cultuur

Koningslied-componist Ewbank dinsdag toch in Ahoy

Door Shari Deira - 29 april 2013

Componist John Ewbank is dinsdag aanwezig in Ahoy waar het officiële Koningslied zal worden gezongen. Ewbank, die het omstreden lied produceerde, is alleen niet van plan te gaan zingen.

‘Je zal mij niet horen zingen, maar ik ben er inderdaad wel bij,’ zegt Ewbank. Hij wil de aanwezigen niet in de kou laten staan en komt daarom toch naar Rotterdam.

Omstreden

Na een stormvloed van kritiek op het Koningslied wilde Ewbank het nummer terugtrekken. Het Nationaal Comité Inhuldiging stak daar een stokje voor en ging toch door met het lied. De productie van het omstreden lied heeft ongeveer 150.000 euro gekost.

Comité-voorzitter Hans Wijers zei eerder vandaag nog dat het comité een ‘inschattingsfout’ heeft gemaakt wat betreft het lied. ‘De tekst appelleert niet aan de smaak van vaal Nederlanders.’

Kaarten

In de Ahoy wordt dinsdag het meezingconcert Samen voor Oranje gehouden. Maandagmiddag waren er nog duizend kaarten beschikbaar voor het evenement, negenduizend kaarten waren al verkocht.

Presentator Paul de Leeuw repeteert het Koningslied dinsdag met het publiek, voorafgaand aan het concert. Willem-Alexander en Máxima worden toegezongen door een groep bekende Nederlanders, onder wie Marco Borsato, Alain Clark en Anita Meijer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.