cultuur

Minister Bussemaker wil taalfouten uit Koningslied

Door Arne Hankel - 24 april 2013

De taalfouten moeten uit het Koningslied worden verwijderd voordat koning Willem-Alexander op 30 april wordt toegezongen, vindt minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA). ‘Nu het lied alsnog gezongen gaat worden, moeten we wel even naar de taal- en spelfouten kijken,’ aldus Bussemaker.

Dat schrijft De Telegraaf woensdag.

Kromme zinnen

Nadat het lied vrijdag werd gepresenteerd brak een storm van kritiek los. Vooral het niveau van de tekst leidde tot veel grappen op Facebook en Twitter.

Taalkundigen wezen op de overvloed aan kromme zinnen en verhaspelingen in het door John Ewbank gecomponeerde lied.

Pabostudenten

Een van de eerste zinnen in het lied is ‘De dag die je wist dat zou komen’, dat moet natuurlijk zijn ‘De dag waarvan je wist dat die zou komen’. Ook raken mensen de weg ‘kwijt’ in plaats van dat ze ‘m ‘verliezen’. ‘En water kan je niet droogleggen,’ aldus taalkundige Wim Daniëls.

Maandagavond maakte Bussemaker een grapje over het Koningslied in een debat over het hoger onderwijs. Volgens haar was het lied beter geweest als de taaleisen voor pabostudenten eerder waren opgeschroefd.

Ewbank besloot zaterdag na alle kritiek het nummer terug te trekken. Het Nationaal Comité Inhuldiging blijft echter achter het Koningslied staan. Het zal dan ook gewoon worden uitgevoerd voor het Koningspaar op 30 april.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.