cultuur

Nieuwe Revu: ‘beetje dom’ om foto’s Amalia te plaatsen

Door Servaas van der Laan - 25 april 2013

Weekblad Nieuwe Revu had niet een 9-jarige prinsesje moeten gebruiken om aan te tonen hoe belachelijk de mediacode is. Het publiceren van de foto’s van een hockeyende Amalia was ‘een beetje dom’.

Dat schrijft hoofdredacteur Erik Noomen op de website van het weekblad.

‘Twaalf cameraploegen en 33 interviews later bleek dat we “een beetje dom” waren geweest. De mediacode van het Koninklijk Huis krijg je niet kapot met het plaatsen van foto’s van een hockeyende Amalia,’ schrijft Noomen.

Verkeerde keuze

De hoofdredacteur schrijft dat hij het achteraf anders aan had moeten pakken en dat de keuze om een punt te maken aan de hand van een 9-jarige de verkeerde was.

Maar het blad blijft achter de keuze staan om de mediacode met de koninklijke familie ter discussie te stellen.

Slaafse lakeien

Moet je slaafs de door de familie Van Oranje-Nassau via de RVD opgelegde mediacode volgen? Verdient de familie, die feitelijk in loondienst is van het Nederlandse volk, in principe méér privacy dan bijvoorbeeld de familie Borsato?’ vraagt Noomen zich af.

Het weekblad verbaast zich over het slaafse gedrag van journalisten die braaf de mediacode volgen. In het recht is immers al de schending van privacy opgenomen, wat een extra mediacode overbodig maakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.