cultuur

Omstreden Koningslied kost NPO 150.000 euro

Door Shari Deira - 25 april 2013

De Nederlandse publieke omroep (NPO) heeft 150.000 euro betaald voor de productie van het officiële Koningslied en alle activiteiten eromheen.

Dat zegt een woordvoerder van de NPO donderdag tegen elsevier.nl. Onder de kosten vallen onder meer het maken van de videoclip en het evenement in de Ahoy. Het geld komt uit het potje voor ‘onvoorziene kosten’.

Budget

Het veelvuldig gekritiseerde Koningslied is het resultaat van een samenwerking van de NPO en het Nationaal Comité Inhuldiging. Nu blijkt dat het lied de NPO 150.000 euro heeft gekost.

Het Comité ontvangt zelf geen budget van de Rijksoverheid, laat een woordvoerder weten aan elsevier.nl. Alle activiteiten worden door derden gefinancierd. Uit de jaarstukken die het Comité later publiceert, zal blijken of er nog meer geld van private partijen is gestoken in het omstreden lied.

Taalfouten

Het Koningslied wordt ondanks alle kritiek op 30 april door een groep Nederlandse artiesten gezongen in de Ahoy. Componist John Ewbank wilde het nummer eigenlijk terugtrekken, maar het Comité besloot toch door te gaan met het lied.

Minister Jet Bussemaker (PvdA, Onderwijs) wil dat de taalfouten uit het Koningslied worden gehaald voordat het op 30 april wordt gezongen voor Koning Willem-Alexander.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.