cultuur

Online protest tegen het officiële Koningslied

Door Claartje Vogel - 19 april 2013

De kritiek op het officiële Koningslied neemt steeds serieuzere vormen aan. Binnen vier uur maakten 5.000 personen protest tegen het lied voor de nieuwe Koning.

Het Nationaal Comité Inhuldiging presenteerde vrijdag het officiële Koningslied, dat de Nederlandse bevolking op 30 april massaal ten gehore zou moeten brengen. Het nummer kreeg direct een hoop kritiek op Twitter.

Critici

Dichter Nico Dijkshoorn: ‘Ik ben voor een milde steniging van iedereen die aan deze wanstaltige troep heeft meegewerkt en nog gaat meewerken. #koningslied.’ Hij werd 777 keer geretweet. Cultuurhistoricus Thomas van der Dunk noemt het lied ‘wanstaltig’, componist John Ewbank is volgens hem ‘volledig zijn verstand kwijt’.

Witteman besloot actie te ondernemen. Zij roept iedereen op haar petitie te ondertekenen tegen het Koningslied. ‘Ik meen het serieus. Samen kunnen we dat lied misschien nog ongedaan maken!’ twittert ze.

Protest op social media

Het lied verdween vrijdag al twintig minuten van YouTube omdat personen te vaak op ‘dit is niet oké’ gedrukt hadden.

Er is ook een Facebook-pagina opgericht: Sorry voor het Koningslied. Volgers betuigen spijt aan toekomstig koning Willem-Alexander voor het lied. De pagina heeft om 15.30 uur al 5.000 fans.

Positieve reacties

Het is goed zoeken naar positieve reacties op het nummer, maar bestuursvoorzitter van hogeschool Inholland Doekle Terpstra noemde het ‘een fraaie compilatie van stemmen’ en platenlabeleigenaar Jack London zegt op Twitter dat hij het ‘een mooi nummer’ vindt.

Het is de bedoeling dat het lied op 30 april tijdens een meezingconcert aan het koningspaar wordt gepresenteerd. Het Comité staat ‘vierkant achter het lied’.

Een woordvoerder vertelt aan elsevier.nl: ‘Iedereen mag vinden wat hij wil. We krijgen van luisteraars op Radio 2 ook positieve reacties. Het Koningslied is sinds vrijdagochtend het meest gedownloade nummer op iTunes.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.