cultuur

Vijf miljoen kijkers voor interview koninklijk paar

18 april 2013

Vijf miljoen Nederlanders hebben woensdagavond gekeken naar het interview met prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Ruim drie miljoen kijkers waren afgestemd op de NOS en bijna twee miljoen op RTL4.

Dat meldt de NOS donderdag in reactie op de cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Het interview met het prinselijk paar was woensdagavond het best bekeken programma.

Probleem

Tijdens het interview deed de aanstaande Koning een aantal opmerkelijke uitspraken. Zo zei prins Willem-Alexander dat hij geen probleem zou hebben met ceremonieel koningschap. Als de Tweede Kamer daarvoor zou kiezen, zou hij daar zijn handtekening onder zetten.

De twee onthulden dat zij al een jaar op de hoogte waren van de abdicatie van koningin Beatrix. Alleen de Koningin en de prins en prinses wisten de datum. ‘We hebben ons alle drie wel eens versproken,’ zei Willem-Alexander.

Friso

Prinses Máxima zei dat zij er vrede mee heeft dat haar vader niet aanwezig zal zijn op 30 april. Dat besluit heeft zijzelf genomen in overleg met alle betrokkenen. De toekomstige Koningin vond de afwezigheid van haar vader bij haar bruiloft wel ‘pijnlijk’.

Tijdens de troonswisseling zal prins Willem-Alexander niet in het openbaar stilstaan bij de situatie van zijn broer prins Friso. Hij sprak vol lof over zijn moeder en prinses Mabel die er alles aan doen om Friso ‘een kans’ te geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.