cultuur

Angelina Jolie heeft borsten preventief laten verwijderen

Door Arne Hankel - 14 mei 2013

Hollywood-actrice Angelina Jolie heeft een dubbele borstamputatie ondergaan om haar kans op borstkanker te verkleinen. De filmster schrijft dat dinsdag in een opinieartikel in de Amerikaanse krant The New York Times.

Volgens de 37-jarige Jolie schatten haar artsen de kans in dat ze borstkanker zou ontwikkelen op 87 procent en de kans op eierstokkanker 50 procent. Dat was voor haar reden om de ingreep te ondergaan.

Hoge kans

Haar moeder vocht tien jaar lang tegen kanker en stierf op 56-jarige leeftijd, schrijft Jolie in het artikel Mijn medische keuze. De ster, zelf moeder van zes kinderen, schrijft dat ze het gen BRCA1 draagt en daardoor een ernstig verhoogde kans op borst- en eierstokkanker heeft.

In The New York Times doet de actrice stap voor stap uit de doeken hoe bij haar de ingreep is verlopen. Die startte begin februari en werd eind april afgerond.

Testen

Jolie zegt dat ze het artikel heeft geschreven omdat ze hoopt dat andere vrouwen baat hebben bij haar ervaring en verhaal.

Ze spreekt de hoop uit dat ook andere vrouwen zich laten testen en dat ze weten wat de behandelmogelijkheden zijn als ze ook een hoog risico op kanker hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.