cultuur

Denemarken wint Songfestival, Anouk in top tien

Door Servaas van der Laan - 18 mei 2013

Anouk heeft in Malmö in de finale van het Eurovisiesongfestival een mooie prestatie geleverd. Met het liedje Birds haalde de Haagse zangeres de negende plaats.

‘Les Pays-Bas, douze points’ klonk het zaterdagavond eenmaal. Het was geen verrassing dat de punten uit België kwamen. Winnaar Denemarken gaf Nederland tien punten.

Uiteindelijk kreeg Anouk 114 punten. Emmelie de Forest haalde voor Denemarken de overwinning binnen met het liedje Only Tear Drops.

Eenvoud

Birds viel tussen al het muzikale en choreografische geweld op in haar eenvoud. Maar het liedje was toch te rustig om echt indruk te maken op de kijkers en de jury.

Nederland gaf zoals gebruikelijk twaalf punten terug aan buurland België. Het hielp de Belgen niet. De zuiderburen eindigden op de twaalfde plaats.

Record

Het was de 55ste keer dat Nederland deelnam aan het songfestival. Nederland won vier maal. De laatste keer was in 1975 toen Nederland won met het liedje Ding-Dong van Teach-In. Het lied behaalde 152 punten, een record dat tot nu toe niet werd behaald.

Anouk deed het in ieder geval in stuk beter dan haar voorgangers de afgelopen jaren. Sinds 2004 was Nederland sowieso niet meer aanwezig in de finale. Dieptepunten voor Nederland zijn De Spelbrekers en Annie Palmen. Beiden wisten geen enkele punt binnen te halen

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.