cultuur

Festivalpubliek Cannes geeft Nederlandse film staande ovatie

Door Arne Hankel - 20 mei 2013

De Nederlandse film Borgman van Alex van Warmerdam heeft zondagavond tijdens zijn wereldpremière op het filmfestival in Cannes een minutenlange staande ovatie gekregen van het enthousiaste publiek.

Het is voor het eerst in 38 jaar dat een Nederlandse filmfestival meedoet aan de competitie van het prestigieuze filmfestival.

Lovende recensies

In de grote zaal van het Festival van Cannes zagen drieduizend genodigden als eerste ter wereld de nieuwe thriller van regisseur Alex van Warmerdam.

Zowel voor als na afloop van de voorstelling kregen Van Warmerdam en zijn broer Marc, die de film heeft geproduceerd, een staande ovatie. Na afloop waren beide mannen zichtbaar ontroerd door de ontvangst van de film. De eerste recensie van de vakpers waren zondag overwegend lovend.

Rode loper

Van Warmerdam liep rond tien uur ’s avonds met tientallen cast- en crewleden over de rode loper. Het stralende middelpunt was hoofdrolspeelster Hadewych Minis, die voor de gelegenheid een witte jurk van Edwin Oudshoorn droeg.

Borgman gaat over een mysterieuze vreemdeling die op een dag aanbelt bij een luxe villa, met alle gevolgen van dien voor de bewoners. De film draait eind augustus in de Nederlandse bioscopen.

Volgende week zondag wordt duidelijk of de Nederlandse productie ook in de prijzen is gevallen in Cannes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.