cultuur

‘Filip wordt op 15 november Koning van België’

Door Arne Hankel - 16 mei 2013

De Belgische prins Filip zal op 15 november zijn vader Albert II opvolgen als koning van België. Dat meldt het Belgische tijdschrift Le Soir donderdag.

Koning Albert zou zijn troonsafstand op 20 juli aankondigen, een dag voor de nationale feestdag. Hij is dan 79 jaar en kan dan nog op 9 augustus zijn 20-jarig jubileum op de troon vieren. Op 15 november is het in België Koningsdag, een feest ter ere van de vorst.

Blunders

Volgens de Vlaamse krant De Morgen zou de regering een aftreden van Albert pas zien zitten na de cruciale verkiezingen van volgend jaar. De zes coalitiepartijen vrezen dat de relatief onervaren Filip als koning der Belgen blunders begaat.

Geruchten over een mogelijke troonsafstand van Albert doen al een tijdje de ronde, maar namen toe na de aankondiging van koningin Beatrix plaats te maken voor haar zoon Willem-Alexander. Het taboe rond een abdicatie van Albert is daarmee weggevallen, aldus het Franstalige Le Soir Magazine.

Premier Di Rupo

Een dag voor de troonswisseling in Nederland zag de Belgische premier Elio Di Rupo zich nog genoodzaakt stelling te nemen tegen het de toenemende speculaties over een troonswisseling.

Volgens Di Rupo is er binnen zijn regering nog nooit gesproken over de opvolging van Albert door Filip.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.