cultuur

Fusie tussen publieke omroepen NCRV en KRO stopgezet

Door Claartje Vogel - 13 mei 2013

De fusie tussen de omroepen NCRV en de KRO gaat niet door. Dat is het gevolg van een besluit van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam.

Dat meldt het Financieele Dagblad maandag op basis van de uitspraak op Rechtspraak.nl

In het najaar van 2010 kondigde het kabinet bezuinigingen aan op de landelijke publieke omroep. Daarop besloten KRO en NCRV te fuseren, omdat er vanaf 2016 slechts ruimte is voor acht publieke omroepen.

Te veel onduidelijkheid

De ondernemingsraad (OR) van de NCRV stapte in februari dit jaar naar de rechter, omdat de raad vond dat er te veel onduidelijkheid was over de fusie.

Volgens de OR ontbreekt een overzicht van de gevolgen voor het personeel en een financiële onderbouwing. Daardoor kan de raad niet beoordelen of de bezuinigingsdoelen worden gehaald.
De Ondernemingskamer geeft de OR gelijk. Volgens de kamer is de ondernemingsraad van de NCRV onvoldoende gehoord bij de fusieplannen en zijn veel onderdelen van het plan niet goed gemotiveerd.

Bezuinigingen

In november 2011 stemden KRO en NCRV in met het zogenoemde 3-3-2-model: drie gefuseerde omroepen (KRO met de NCRV, TROS samen met de AVRO en de VARA samen met de BNN), drie zelfstandige omroepen met leden (EO, MAX en VPRO) en twee taakomroepen (NOS en NTR).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.