cultuur

‘Gemeenteraadslid PvdA rijdt in op verkeersregelaar Rijksmuseum’

Door Claartje Vogel - 07 mei 2013

PvdA-gemeenteraadslid Luud Schimmelpennink is dinsdag met zijn fiets ingereden op een verkeersregelaar bij de fietstunnel van het Rijksmuseum. Dat zegt de verkeersregelaar tegen regionale nieuwszender RTV Noord-Holland.

Schimmelpennink ontkent op de vrouw te zijn ingereden, maar zegt wel dat hij door de tunnel wilde fietsen en zo een boete wilde uitlokken.

Schimmelpennink, oud-Provo, is het niet eens met het besluit van het Amsterdamse stadsdeel Zuid om de fietstunnel beperkt open te stellen. Volgens RTV Noord-Holland wilde Schimmelpennink een boete uitlokken om het op een rechtszaak tegen het stadsdeel Zuid te laten aankomen.

Verkeersregelaars

Hij ontkent dat hij op de verkeersregelaar is ingereden en zegt dat hij met zijn fiets aan de hand onder de passage door wilde gaan. Dat mag niet.

Bij het Rijksmuseum staan verkeersregelaars, om te zorgen dat fietsers tijdens openingsuren niet door de passage rijden. Dat is volgens het museum en het stadsdeel te gevaarlijk voor het grote aantal bezoekers, omdat de ingang van het museum zich in de tunnel bevindt.

24 uur open

De Amsterdamse Verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) is het ook niet eens met de beslissing van het stadsdeel. Hij wil dat fietsers vanaf maandag toch 24 uur per dag onder het Rijksmuseum door kunnen fietsen.

Stadsdeel Zuid besloot dinsdag dat de passage onder het Rijksmuseum overdag te sluiten voor fietsers. De tunnel kan door fietsers alleen gebruikt worden tussen 18.00 ’s avonds en 8.00 uur ’s ochtends. Overdag moet de tunnel alleen toegankelijk zijn voor voetgangers. Het Rijksmuseum, dat aanvankelijk helemaal niet wilde dat fietsers de passage gebruiken, kon zich daarin vinden.

Gemeente tegen stadsdeel

Maar het college van burgemeester en wethouders had eerder besloten dat de fietspassage de hele dag open moet zijn. Verkeerswethouder Wiebes gaat in overleg met het stadsdeel om ze daaraan te herinneren.

‘Er zijn slechts kleine maatregelen voor nodig, waaronder het spannen van linten en het aanbrengen van een duidelijkere markering op het wegdek om de fietsers- en voetgangersstromen goed van elkaar te scheiden’, zegt Wiebes. De gemeente wil dit voor maandag voor elkaar krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.