cultuur

Mede-eigenaar NRC Derk Sauer smokkelde wapens voor IRA

Door Shari Deira - 08 mei 2013

Derk Sauer, mede-eigenaar van NRC Media, heeft in zijn jonge jaren wapens gesmokkeld voor de Noord-Ierse organisatie IRA. ‘Ik heb wapens voor ze vervoerd; die werden onder mijn achterbank verstopt. Uiteraard werden er aanslagen mee gepleegd.’

Dat zegt de zestigjarige Sauer, die in Moskou woont, in een interview met de Volkskrant.

Spanning

Sauer ging op zijn negentiende naar Ierland om voor de IRA te werken. ‘Binnen no time bleek dat het eigenlijk gewoon benden waren die elkaar bevochten. Drugshandel en afpersing waren aan de orde van de dag. Ik zat er middenin.’

Het is Sauer onduidelijk of hij de risico’s en consequenties van zijn werk volledig begreep. ‘Ik was negentien, dus ik weet het niet. Ik was idealistisch maar ook op zoek naar spanning.’

Een briefschrijver in de Volkskrant spreekt woensdag zijn verbazing uit over de uitspraken van Sauer, die er volgens de lezer nogal makkelijk over doet. ‘Ik vind dit merkwaardig want hij is dus waarschijnlijk medeverantwoordelijk aan de dood van onschuldige mensen.’

Syrië

De voormalig hoofdredacteur van Nieuwe Revu zegt verder begrip te hebben voor de jongemannen die naar Syrië trekken om mee te vechten met de rebellen.

‘Ik kan me dat goed voorstellen. Je groeit op in Nederland, ziet hoe het er daar aan toe gaat en niemand steekt een vinger uit om die mensen te helpen. Je wordt gegrepen door een ideaal. Ik zeg niet dat ik het met die jongens eens ben maar zo was ik ook op die leeftijd.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.