cultuur

‘NRC beschuldigt directie en aandeelhouders van wanbeleid’

Door Claartje Vogel - 15 mei 2013

De directie en aandeelhouders van NRC Handelsblad en NRC Next hebben zichzelf onterecht 12,5 miljoen euro van de winst toegekend. Volgens de ondernemingsraad hebben zij daarbij de raad van commissarissen en de accountant misleid.

Dat meldt De Telegraaf dinsdag. De ondernemingsraad (OR) van het krantenconcern maakt de zaak woensdag bekend aan het personeel.

Geen toestemming

Uit onderzoek van de OR en juristen blijkt dat de aandeelhouders van NRC geen toestemming hadden om zichzelf 12,5 miljoen euro winst uit te keren.

De OR zegt dat de winstuitkering wordt teruggevorderd. Een aantal commissarissen wordt aansprakelijk gesteld en de raad overweegt om het geschil voor te leggen aan de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof.

Verontwaardiging

Het personeel reageerde vorig jaar verontwaardigd over het ‘superdividend’ van 12,5 miljoen euro dat aandeelhouders van NRC aan zichzelf uitkeerden. De medewerkers vonden dat ongepast in tijden van ontslagen en tegenvallende advertentie-inkomsten.

Daarbij moest voor de verhuizing van Rotterdam naar Amsterdam 8 miljoen euro worden geleend. NRC-hoofdredacteur Peter Vermeersch stond tot nu toe achter de aandeelhouders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.