cultuur

Publieke omroep vindt extra bijdrage voor kabelaars goed plan

Door Claartje Vogel - 28 mei 2013

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vindt een hogere bijdrage van kabelbedrijven en andere aanbieders van tv-pakketten voor programma’s van de publieke omroep wel op zijn plaats. De PvdA wil een zogenoemde tv-taks invoeren, waarmee de bezuinigingen bij de omroepen moeten worden verzacht.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam spreekt het bericht in De Telegraaf tegen. Van Dam zegt in de Volkskrant dat de PvdA geen concreet plan heeft voor de tv-taks.

Reactie oppositie

Hij ontkent niet dat de PvdA met de oppositie spreekt over het idee. Volgens de oppositie ligt het plan wel weer op tafel.

De oppositie verklaart dat de PvdA met de tv-taks 60 miljoen euro per jaar wil binnenhalen. Dat is ongeveer 8 euro per televisieaansluiting. Daarmee kan de bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep ongeveer worden gehalveerd.

Redelijke vergoeding

De NPO vindt het een goed idee. ‘Kabelaars betalen al jaren geen redelijke vergoeding voor de waardevolle programma’s van de Nederlandse Publieke Omroep. Dat gaat ten koste van de kijker, terwijl de kabelaars er aan verdienen,’ zegt een woordvoerder.

De woordvoerder besluit dat het aan de Kamer is om een uitspraak over het plan te doen.

In november deed Van Dam een oproep aan kabelaars om meer te betalen aan de publieke omroep. Kabelaar Ziggo reageerde op de oproep en zei dat het bedrijf jaarlijks al ‘enkele miljoenen euro’s’ aan de NPO betaalt, om ‘de beste kwaliteit’ op de publieke zenders mogelijk te maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.