cultuur

PvdA: bezuiniging publieke omroep verzachten met tv-taks

Door Shari Deira - 28 mei 2013

Als het aan regeringspartij PvdA ligt, moeten aanbieders van televisiepakketten een heffing betalen voor programma’s van de publieke omroep. De sociaal-democraten willen zo de bezuinigingen op het publieke bestel verzachten.

Met een heffing van 8 euro op elke aansluiting wil de PvdA zo’n 60 miljoen euro binnenhalen per jaar, meldt De Telegraaf dinsdag.

Uitweg

Zo kan de extra bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep met ongeveer de helft worden verzacht. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam spreekt van een uitweg in de coalitieafspraken.

Commerciële omroepen krijgen al geld voor het aanbieden van programma’s, de publieke omroep nauwelijks, zegt Van Dam. ‘Kabelaars als Ziggo en UPC verdienen flink geld aan de programma’s die ze bijna gratis krijgen en de winsten verdwijnen in de zakken van de aandeelhouders in Amerika.’

Stoplap

De PvdA is nog op zoek naar steun voor het plan bij de oppositiepartijen. De ChristenUnie staat welwillend tegenover het initiatief. D66 is tegen de bezuiniging op de publieke omroep en daarom ook tegen ‘deze stoplap’ om de korting te verzachten.

De VVD vindt dat dit een aangelegenheid is tussen de kabelaars en de publieke omroep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.