cultuur

Dekker: veelverdieners publieke omroep horen in te leveren

Door Shari Deira - 27 juni 2013

Presentatoren van de publieke omroep die meer verdienen dan een ministerssalaris zou het sieren als zij een deel van hun salaris vrijwillig inleveren. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Media) doet een moreel appèl op de presentatoren.

Dat zegt Dekker donderdag in een interview met De Telegraaf. ‘Ik doe een moreel appèl op de presentatoren die nu nog veel meer verdienen dan een minister om vrijwillig wat in te leveren.’

Salaris

Dekker wijst erop dat door de extra bezuinigingen op de publieke de komende jaren banen zullen verdwijnen in Hilversum. ‘Iedereen die daar dan een fors hoger salaris dan normaal verdient, zou zich eens goed achter de oren moeten krabbelen.’

De staatssecretaris kondigt aan dat hij deze kabinetsperiode nog zal zorgen dat de norm voor ‘unieke talenten’ bij de publieke omroep per wet zal worden verlaagd tot een maximaal salaris voor een minister (144.000 euro bruto per jaar).

De regel zal niet alleen gelden voor de publieke omroep maar voor alle semipublieke instellingen. Er is al de wet normering topinkomens maar die geldt alleen voor bestuurders.

Fuseren

In mei maakte de Nederlandse Publieke Omroep bekend dat vorig jaar zeven presentatoren van de publieke omroep meer verdienen dan 186.000 euro. Van de veelverdieners werken er drie bij BNN en twee bij de VARA, omroepen die gaan fuseren.

Dekker noemt Omroep MAX-directeur Jan Slagter een lichtend voorbeeld voor veelverdieners als Dominique Weesie (PowNed), Paul de Leeuw (VARA) en Antoinette Hertsenberg (TROS). Hij leverde vrijwillig een deel van zijn salaris in. ‘Dat gebaar zou anderen sieren.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.