cultuur

Jeroen Pauw: ik verdien niet meer dan Balkenendenorm

Door Shari Deira - 27 juni 2013

VARA-presentator Jeroen Pauw verdient naar eigen zeggen niet meer dan de Balkenendenorm. Als dat wel zo is, wil hij dat salaris snel ontvangen.

Pauw doelt met zijn grappig bedoelde Tweet op de boodschap van staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Media). Dekker roept veelverdieners van de publieke omroep op een deel van hun salaris vrijwillig in te leveren.

Appèl

‘Ik lees toch dat ik meer dan de Balkenende-norm verdien. Ik doe een moreel appèl op de werkgever omdat dan ein-de-lijk eens over te maken,’ twittert de presentator.

Of het salaris van Pauw hoger is dan een ministerssalaris, waar Dekker naar verwijst, is onduidelijk. Dekker roept namelijk presentatoren die meer dan een minister verdienen (144.000 euro bruto per jaar) op salaris in te leveren.

Talenten

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) laat weten het eens te zijn met de boodschap van Dekker. ‘Wij hebben dit moreel appèl eerder gedaan en ondersteunen dit nu dus ook,’ zegt een woordvoerder van de koepelorganisatie.

‘Ons eerdere appèl heeft al tot minder topverdieners geleid. Wij vinden wel dat er enkele uitzonderlijke talenten nodig blijven voor een onderscheidende publieke omroep.’

Volgens de NPO is er een misverstand over het feit dat presentatoren boven de norm van belastinggeld worden betaald. ‘Dat is niet zo. Omroepverenigingen betalen het deel boven de norm uit eigen zak.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.