cultuur

Merkel niet bij expositie in Rusland door diplomatieke rel

Door Shari Deira - 21 juni 2013

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kort haar bezoek aan Rusland in vanwege een conflict dat is ontstaan over een kunsttentoonstelling.

Dat melden Duitse autoriteiten vrijdag. Merkel zou samen met de Russische president Vladimir Poetin in het beroemde Hermitagemuseum een tentoonstelling openen over de bronstijd in Europa.

Toespraak

In de expositie zitten enkele goudschatten die Russische soldaten na de Tweede Wereldoorlog meenamen uit Eberswalde bij de Poolse grens. Merkel wilde de Russen in haar toespraak oproepen de kunstwerken terug te geven.

Het is onduidelijk om hoeveel werken het precies gaat maar volgens experts loopt het aantal op tot in de duizenden. Het gaat onder meer om schilderijen, foto’s en beelden.

Louvre

Rusland is het niet eens met de aantijgingen van Merkel en zegt dat er ook kunstwerken hangen in het Louvre in Parijs die in het verleden van Rusland waren, bericht BBC News. Ook zouden Russische schatten door de nazi’s zijn verwoest.

Merkel ontmoet Poetin nog wel tijdens het economisch forum van Sint Petersburg op vrijdag en vliegt eerder dan gepland terug naar Duitsland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.