cultuur

Nieuwe boek Donna Tartt verschijnt eerst in Nederland

Door Arne Hankel - 12 juni 2013

De nieuwste roman van de Amerikaanse schrijver Donna Tartt beleeft zijn wereldprimeur in Nederland. Haar boek Het puttertje ligt vanaf 23 september in de Nederlandse boekhandels. In Amerika verschijnt het werk pas een maand later.

Dat heeft uitgeverij De Bezige Bij woensdag bekendgemaakt.

Ban van doek

Nederland krijgt de primeur omdat het boek draait om het schilderij Het puttertje van de Delftse meester Carel Fabritius uit 1654. De Amerikaanse hoofdpersoon in de roman vertelt vanuit een Amsterdamse hotelkamer hoe hij in de ban raakt van het doek, dat te zien is in het Mauritshuis in Den Haag.

Verborgen geschiedenis

Tartt debuteerde in 1992 met De verborgen geschiedenis, waarvan in Nederland en Vlaanderen meer dan 800.000 exemplaren over de toonbank gingen. Haar tweede roman, De kleine vriend, beleefde in 2002 zijn wereldpremière in Nederland.

De auteur beloofde in 2004, toen zij begon aan Het puttertje, al aan haar Nederlandse uitgeverij dat zij ook dat boek als eerste mocht uitgeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.