cultuur

PowNed en WNL mogen zeker tot 2020 blijven

Door Shari Deira - 18 juni 2013

De publieke omroepen PowNed en WNL kunnen nog zeker vijf jaar blijven uitzenden. Nieuwe omroepen behouden hun aspirant-status en krijgen tot 2020 de tijd om te groeien.

Dat hebben VVD en PvdA dinsdag besloten. De twee omroepen moesten eigenlijk over twee jaar minimaal 150.000 leden hebben om daarna aan te sluiten bij andere omroepen.

Slachtoffer

Het kabinet-Rutte I besloot dat omroepen moesten voldoen aan het minimumaantal leden voor ze kunnen fuseren met andere omroepen. Het besluit viel echter vlak na de oprichting van Powned en WNL.

Het kabinet vindt het niet eerlijk als de omroepen slachtoffer worden van het nieuwe beleid. ‘Powned en WNL verdienen wat ons betreft een eerlijke kans. We hebben tijdens de wedstrijd namelijk de spelregels veranderd,’ zegt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing.

Het besluit betekent niet dat Powned en WNL nu niets meer hoeven te doen. In 2020 moeten zij wel aan dezelfde regels voldoen als de andere omroepen.

Fusieomroepen

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD, Media) praat woensdag met de Tweede Kamer over een wet die voorschrijft dat er in 2016 maximaal acht publieke omroepen zijn. Het gaat om drie fusieomroepen, drie zelfstandige omroepen, de NTR en de NOS.

Het kabinet bezuinigt vanaf dit jaar stapsgewijs 200 miljoen euro op het mediabudget. In 2016 gaat er nog eens 50 miljoen af van het budget en vanaf 2017 nog eens 100 miljoen euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.