cultuur

Protest Griekse journalisten tegen sluiting publieke omroep

Door Shari Deira - 12 juni 2013

Journalisten in Griekenland zijn boos over het besluit om de publieke omroep ERT uit de lucht te halen. De medewerkers van ERT weigeren het hoofdkantoor in Athene te verlaten en vullen de website van de zender nog steeds.

Aan de radio- en televisiezender van de publieke omroep werd woensdag een eind gemaakt. In landelijke gebieden van Griekenland was al snel geen signaal meer te ontvangen en dat verspreid zich geleidelijk over het hele land.

Internet

De ruim 2.500 medewerkers van ERT worden op onbetaald verlof voor onbepaalde tijd weggestuurd. Journalisten zenden nog programma’s uit via internet en bij het hoofdkantoor hebben zich duizenden tegenstanders van de sluiting verzameld.

Door de omroep uit de lucht halen, wil de Griekse regering bezuinigen. ERT is een ‘vrijhaven van verspilling’, liet een regeringswoordvoerder weten. ‘Een geval van uitzonderlijk gebrek aan transparantie en ongelooflijke extravagantie.’

Snijden

Vakbonden voor journalisten hebben een 24-uursstaking afgekondigd. Nieuwsprogramma’s worden gedurende deze tijd niet uitgezonden.

Griekenland moet om aan de Europese eisen te voldoen, snijden in het aantal overheidsbanen. Zeker 15.000 overheidsbanen moeten verdwijnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.