cultuur

‘Tony Soprano’ op 51-jarige leeftijd overleden in Italië

Door Servaas van der Laan - 20 juni 2013

De Amerikaanse acteur James Gandolfini is in de nacht van woensdag op donderdag overleden. De acteur, bekend als de nukkige maffiabaas Tony Soprano in de serie The Sopranos, stierf vermoedelijk aan een hartaanval.

Dat melden verschillende Amerikaanse en Italiaanse media.

Gandolfini zou in Rome hebben verbleven voor een vakantie met zijn zoon Michael. Later deze week zou hij naar Sicilië reizen voor het filmfestival van Taormina.

Maffiabaas

Gandolfini speelde in meer dan vijftig films en tv-series, maar de wereld zal hem herinneren als de grillige baas van een maffiafamilie in verval, The Sopranos.

Voor die rol won de Amerikaan talloze internationale prijzen. Verder speelde hij onder meer in de films True Romance (1993), She’s so lovely (1997), 8mm (1999) en Zero Dark Thirty (2012).

Dochtertje

Naast zijn tienerzoon kreeg de acteur afgelopen oktober een dochtertje met het Hawaiiaanse model Deborah Lin met wie hij in 2008 in het huwelijk trad.

Zijn zoon Michael kreeg hij met Marcy Wudarski van wie hij in december 2002 scheidde.

Condoleances

Via Twitter betuigen de eerste collega’s al hun medeleven. ‘Mijn gedachten gaan naar de familie van James Gandolfini. Een buitengewoon acteur,’ laat Robin Williams weten. ‘James Gandolfini. Ongelofelijk triest nieuws. Wat een fijne man,’ zegt collega Steve Carell.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.