cultuur

‘Alle schilderijen roof Kunsthal zijn verbrand’

Door Claartje Vogel - 16 juli 2013

De zeven kunstwerken die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam werden gestolen, zijn verbrand. De schilderijen van beroemde kunstenaars als Henri Matisse, Pablo Picasso, Claude Monet en Paul Gauguin hadden een geschatte waarde van 18 miljoen euro.

Dat meldt het onderzoeksteam van justitie in Roemenië dinsdag op de Roemeense zender Pro-TV. In Nederland werd de waarde van de gestolen kunstwerken op 100 tot 200 miljoen euro geschat.

Het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) bevestigt de berichten niet. Volgens het OM is het onderzoek nog niet afgerond.

Moeder

De moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru heeft het bewijsmateriaal vernietigd. ‘Het werd me duidelijk dat ze iets verschrikkelijks hadden gedaan en we waren bang te worden gestraft’, zei de Roemeense vrouw in haar bekentenis.

Nadat de verdachten tevergeefs hadden geprobeerd de schilderijen te verkopen, brachten ze de kunstwerken naar het huis van de moeder van Dogaru. Volgens verklaringen werden de schilderijen eerst begraven op het lokale kerkhof, maar uiteindelijk met het huisvuil opgestookt in de houtkachel.

Asresten

Het onderzoeksteam vond asresten in het huis van de vrouw en liet die onderzoeken door kunstexperts. Zo ontdekten ze dat de as van de schilderijen is.

Maandag bracht het Roemeense Openbaar Ministerie een aanklacht uit tegen de zes verdachten van de roof. Twee verdachten worden aangeklaagd voor de roof, vier zijn medeplichtig.

Kunstwerken

Volgens het onderzoeksteam in Roemenië zijn de volgende schilderijen voor altijd verloren gegaan:

  • Pablo Picasso: Tête d’Arlequin (1971)
  • Henri Matisse: La Liseuse en Blanc et Jaune (1919)
  • Claude Monet: Waterloo Bridge, London (1901)
  • Claude Monet: Charing Cross Bridge, London (1901)
  • Paul Gauguin: Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée (1888)
  • Meyer de Haan: Autoportrait (circa 1889 – ’91)
  • Lucian Freud: Woman with Eyes Closed (2002)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.