cultuur

Een overzicht van twintig jaar Europese zomerhits

Door Servaas van der Laan - 31 juli 2013

Herinnert u zich de Spaanse mannetjes van Los del Rio nog? Of die gekke Vengaboys die iedereen in het vliegtuig mee naar Ibiza wilden nemen? Elsevier selecteerde voor u de Europese zomerhits van de afgelopen twee decennia.

Weekblad Elsevier publiceerde in het zomernummer een verhaal over de zomerhits die de afgelopen jaren op de Roemeense stranden ontstonden.

Foute deuntjes

Roemenië voegde zich in een rijtje van landen waar elke zomer ‘foute’ Europese deuntjes worden gecomponeerd. Ook Nederland is een van die landen, met misschien wel als bekendste voorbeeld de Vengaboys van de Nederlandse producers Wessel van Diepen en Dennis van den Driesschen.

Het liedje We’re going to Ibiza werd in 1999 in heel Europa een grote zomerhit. 1999 was sowieso een zeer vruchtbaar zomerhit-jaar. Ook Lou Bega’s Mambo nr. 5 (Duitsland) en Gigi D’Agostino’s l’Amour Toujours zagen dat jaar het licht.

Twintig jaar zomerhits

Bekijk hieronder een selectie van Europese zomerhits uit de afgelopen twintig jaar. Beluister de liedjes hier in een speciaal samengestelde playlist.

Heeft u zelf suggesties, stuur dan een tweet naar @DellaVia

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.