cultuur

Jazz-icoon Rita Reys overleden

Door Anna Vossers - 28 juli 2013

Jazz-icoon Rita Reys is in de nacht van zaterdag op zondag op 88-jarige leeftijd overleden. Europa’s First Lady of Jazz trad meer dan zeventig jaar op.

Reys kreeg donderdag een hersenbloeding, waarna zij zaterdagnacht overleed, laat haar management weten.

Nog steeds populair

Reys, die in de jaren veertig begon als jazz-zangeres en in de jaren vijftig doorbrak, bleef tot op hoge leeftijd jazz zingen. Zaterdag 6 juli stond ze, na vier maanden afwezigheid wegens een heupoperatie, nog op het podium in een uitverkochte North Sea Jazz Club in Amsterdam.

Begin juli vertelde de zangeres nog dat ze het voorlopig nog niet zag zitten om te stoppen. ‘Waarom zou ik niet zingen als er nog steeds zoveel vraag naar me is?’, zei Reys. Ze zou op 1 september voor de eerste keer optreden in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

Onderscheidingen

Rita Reys kreeg verschillende onderscheidingen, waaronder vijf Edisons, een oevre-Edison en de Bird Award. Sinds 1960 droeg ze de titel Europe’s First Lady of Jazz, haar toegekend door het internationale jazzfestival van Juan les Pins in Frankrijk.

De uitvaart van Reys is maandag 5 augustus in Breukelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.